Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Gül'ün Obama'nın Türkiye ziyereti için yorumu

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

Gül'ün Obama'nın Türkiye ziyereti için yorumu Empty
MesajKonu: Gül'ün Obama'nın Türkiye ziyereti için yorumu   Gül'ün Obama'nın Türkiye ziyereti için yorumu EmptyÇarş. Mart 11, 2009 2:30 pm

Bugün yapılacak Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) Zirvesi öncesinde İran'ın başkenti Tahran'da temaslarda bulunan Abdullah Gül, Tahran Büyükelçiliği Rezidansı'nda Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. ABD Başkanı Obama'nın nisan ayı başında Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaretin sorulması üzerine Gül, ABD gibi bir süper gücün başkanının ziyaretinin, Ankara'dan yeni Amerikan yönetimine henüz bir ziyaret yapılmadan gerçekleşecek olmasına dikkat çekti. Türkiye ve ABD arasında birçok ortak alan bulunduğun belirten Cumhurbaşkanı Gül, Amerika'yla ilişkilerin geleceği ile ilgili olarak, "Dönemin başında raylar iyi döşenirse çok mesafeler alınır" dedi.

Türkiye'nin ABD ile işbirliği yaparken sorumluluklarının da olacağını belirten Gül, bununla birlikte çıkarına olmayan hiçbir şeyin Türkiye'ye zorla yaptırılamayacağını vurguladı. Gül, ABD ile ilişkilerin uzun zamandır sağlıklı bir zeminde yürüdüğüne dikkat çekerek, yeri geldiğinde Amerikan taleplerini "Biz bu konuyu daha iyi biliyoruz" diyerek geri çeviren Türkiye'nin şimdi saygınlık kazandığını dile getirdi. Abdullah Gül, "Türkiye, kendisine empoze edileni yapan değil, bunları tartışan ve gerektiğinde kendisi empoze eden bir ülke konumuna gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'YE İRAN - ABD DİYALOGU İÇİN DAR KALIPLARA SIĞMAYACAK ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin Obama'yla birlikte yeni bir siyasi dönem başlattığını kaydederek, "Önceki yönetim, tek taraflı kararlar alan ve bunları tek taraflı uygulayan bir politika, düşüncelerini empoze eden bir stil takip ediyordu. Şimdi ise herkesle diyalog kuracaklarını açıkça söyleyen bir yönetim var" dedi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'le yaptığı görüşmelerde ABD ile diyalog konusunda iyi niyet ortamı algıladığını belirten Gül, "Görüşmeler gayet iyi ve faydalı geçti, gayet memnun kaldım. Tahmin ediyorum ki kendileri de memnun kalmışlardır" dedi.

Avrupa - Atlantik ülkeleri içerisinde ilk defa bir devlet başkanının İran dini lideri ile görüştüğünü hatırlatan Gül, "Kendisi, Türkiye'nin dostluğuna çok önem veriyor" dedi. Gül, Türkiye'nin ABD - İran diyalogu için oynadığı rolün çok değerli ve herkesin de bunun farkında olduğunu dile getirerek, 'arabuluculuk' rolüyle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu: "Bunlar bazen çok açık konuşulmaz, belli tabirlerle ortaya konmaz. Bazen de açık şekilde konuşulur. Önemli olan şey, İran bizim dostumuz ve çok önem verdiğimiz komşumuzdur. Bölgenin köklü tarihe sahip, her bakımdan güçlü, en önemli ülklerinden ikisiyiz. Türkiye, aynı zamanda NATO Atlantik kurumlarının üyesi ve Batı'nın müttefiki. Bu yüzden bize dar kalıplar içerisine girmeyecek çok önemli görevler düşüyor"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran ile ABD arasındaki güven ortamının tesis edilmesinin öncelikle söylemlerde yumuşamayla başlayacağını ve bu sürecin de başladığını söyledi. "O açıdan bakıldığında 180 derecelik bir değişiklik var" diyen Gül, 30 yıllık birikmiş meselelerin birdenbire çözülemeyeceğinin altını çizdi. Gül, "Her iki tarafın da iyi niyetli olduğunu gördüm" diyen Gül, "Bu konuda çalışılacaktır. Buz dağları birdenbire erimez. İyi niyet ortamının olması başlı başına büyük bir değişikliktir" diye konuştu.

Cihan
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
Gül'ün Obama'nın Türkiye ziyereti için yorumu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Beşir için Türkiye devrede
» Bu Türkiye'de bir ilk!
» CHP'den Ankara için itiraz
» Korkmaz: Rövanş İçin Avantajlıyız
» 5 cenaze Türkiye'ye getiriliyor

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Gündem-
Buraya geçin: