Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Beşir için Türkiye devrede

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

Beşir için Türkiye devrede Empty
MesajKonu: Beşir için Türkiye devrede   Beşir için Türkiye devrede EmptyCuma Mart 06, 2009 8:50 am

Dünya kamuoyunun diktatör olarak gördüğü El Beşir'e destek Ankara'dan geldi. BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan Türkiye, Konsey nezdinde kararın 1 yıl ertelenmesi için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla çaba yürütecek

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Darfur bölgesinde soykırım uygulamaktan suçlu bulunan ve hakkında tutuklama kararı veren Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'e Türkiye sahip çıktı. Ankara, El Beşir hakkındaki kararın 1 yıl süreyle ertelenmesi için geçici üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri nezdinde girişimde bulunmayı planlıyor. Ankara Konsey'e üye olan ülkeler ile El Beşir'le ilgili karar hakkında birebir temas kurarak, tek tek destek isteyecek. Ancak Ankara'nın girişiminin sonuç vermesinin, Konsey'in kararlarının oy birliğine ihtiyaç duyulması nedeniyle zor olduğu belirtiliyor. Başta ABD olmak üzere, İngiltere ve Fransa El Beşir'in cezalandırılmasını istiyor. Türkiye bu çabasına gerekçe olarak ise, kararın ertelenmemesi durumunda Darfur sorununun daha da büyüyerek çözülmez bir hal alacağını gösteriyor.

ELÇİ DESTEK İSTEDİ
Sudan'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Matar Abdurrahim Muhammed de büyükelçilikteki basın toplantısında kararı 'siyasi' olarak niteledi. Büyükelçi, tutuklama isteminin 'dünyadaki en tehlikeli karar' olduğunu savunurken, mahkemeyi de tanımadıklarını söyledi. Muhammed, 'Amacımız Darfur sorununu barışçıl şekilde çözmek' derken, İslam Konferansı Örgütü, Arap Birliği ve Afrika Birliği başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde olacaklarını ifade etti. Muhammed, Türkiye'nin BMGK'deki konumunu kullanarak El Beşir hakkında girişimde bulunmasını istedi. Türkiye'nin Sudan'ın hep yanında olacağına inançlarının tam olduğunu, Türkiye'ye her zaman güvendiklerini ifade eden Muhammed, 'Türkiye ile aramızdaki diyalog hiçbir zaman eksik olmadı' dedi. Karar sonrasında Türk yetkililerle görüşmesi olmadığını söyleyen Muhammed, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şu anda resmi davetleri olmadığını, ancak Sudan'a gelmek isteyen Türk yetkililerini beklediklerini ifade etti.

ANKARA EL BEŞİR'İ SEVİYOR
Sudan Devlet Başkanı El Beşir, şimdiye kadar Türkiye'ye bir kez gelse de, Ankara tarafından çeşitli toplantılara davet edilmişti. El Beşir, geçen yıl ocak ayında Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya gelmiş, yaverinin Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalarken çekilen kapüşonlu ve gayriresmi elbisesi büyük tartışma yaratmıştı. Başbakan Erdoğan 2005 yılında Sudan'a gitmişti.

İRAN-ÇİN KARARA KARŞI
İran da büyük güçlerce alınan kararın siyasi olduğunu belirterek kınadı. Çin de UCM kararının 'hükümsüzleştirilmesi' çağrısında bulunarak, kararın istikrara yardımcı olmayacağını bildirdi. ABD ve Batılı ülkeler zengin petrol yatakları bulunan Sudan'a uzun zaman giremezken, önemli yatırımlar yapan Çinli şirketler halen bu ülkedeki en büyük yabancı yatırımcı konumunda bulunuyor.

Dans ederek dalga geçti
EL Beşir, karar sonrasında ilk kez halkın arasına karışarak gövde gösterisi yaptı. Elinde bastonuyla binlerce destekçisinin arasında dans eden El Beşir, kararın ülkesine karşı komplo ve sömürgeciliğin yeni bir türü olduğunu kaydetti. Beşir'in destekçileri ellerinde kılıçlarıyla liderlerini dinlerken UCM aleyhinde sloganlar attı. Sudan Darfur'da görev yapan 10 yardım kuruluşunu sınırdışı etme kararı verdi. Bu kuruluşların mahkemeye delil ilettiği; soykırım ve tecavüz olaylarıyla ilgili yanlış rapor hazırladıklarını savunuldu.

AKŞAM
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
Beşir için Türkiye devrede
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Gül'ün Obama'nın Türkiye ziyereti için yorumu
» Türkiye istediğini aldı mı?
» Obama Türkiye'den ayrıldı
» CHP'den Ankara için itiraz
» Korkmaz: Rövanş İçin Avantajlıyız

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Gündem-
Buraya geçin: