Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 KİMLİK NUMARASI ŞARTI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

KİMLİK NUMARASI ŞARTI Empty
MesajKonu: KİMLİK NUMARASI ŞARTI   KİMLİK NUMARASI ŞARTI EmptyC.tesi Mart 21, 2009 8:57 am

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Dünya Su Forumu'ndaki terör örgütüne yönelik sözlerine ilişkin olarak, "Gündemimizde af yok" dedi. Çiçek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) TC kimlik numarasıyla ilgili verdiği son kararı vatandaşın oy kullanma hakkına engel çıkaracak bir karar olarak gördüğünü belirterek, YSK'dan kararı tekrar gözden geçirmesini istedi.

Meclis Haber Dergisi ve Time Dergisi ödül törenine katılan Çiçek, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Forumu'na katılan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin 'Teröristler hapse girecekse dağdan inmezler' yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çiçek, "Bu af konusu zaman zaman gündeme gelir. Biz bunu kaç defa söylemiş olmamıza rağmen bize yine soru olarak yöneltilir. Bizim gündemimizde af yok" dedi. Bunu Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendisinin defalarca açıkladığını belirten Çiçek, "Ne bu konuda bir çalışmamız var, ne bu konuda böyle bir düşüncemiz var ne de bu konunun üzerinde duruyoruz. Seçim öncesi bu işlerin şu veya bu şekilde gündeme gelmesi vatandaşın kafasını karıştırır. Halbuki vatandaşın kafasının net olması lazım sağlıklı bir karar verebilmesi bakımından. Zaten Ceza Kanunu'nun 221. maddesi var. Örgütlü suçlar bakımından. Geçmişte de benzer yasalar çıkmıştı. Bunun dışında bizim çalışmamız yok" diye konuştu.

Bir gazetecinin, YSK'nın son olarak TC kimlik numarasıyla ilgili verdiği kararı nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Çiçek, "YSK'nın aldığı bu kararı vatandaşın oy hakkını kullanımı bakımından engel çıkaracak bir karar gibi görüyorum. Çok şekli ve dar bir yorum yapmıştır yasayla ilgili. Halbuki seçme hakkı en temel haklardan bir tanesidir. Gönül arzu ederdi ki bu hakkın kullanımı için daha da kolaylaştırıcı bir yorum yapılabilseydi. Dar ve lafzi bir yorum. Maksada uygun bir yorum yapılabilseydi bu
sıkıntılar yaşanmazdı" şeklinde konuştu.

Seçimlerin yönetiminin ve alınan kararların Anayasa'ya göre YSK tarafından alındığını hatırlatan Çiçek, "Biz doğru bulmasak da karar YSK'nındır. Ben şahsen temenni ederim ki, bir defa daha gözden geçirsinler de keşke bu seçimlere mahsus kolaylaştırıcı bir adım atılsa. Bundan sonraki dönem bakımından da nasıl olacaksa bunu son 10-15 güne değil, daha uzun bir zaman dilimi içerisinde hayata geçirebilme planımız olsa. Mevsim şartları belli, Türkiye'nin birçok yerinde kış kıyamet var. Yollarda sıkıntılar var.
Türkiye şartlarına uygun yorum yapmamız lazım. Maksada uygun bir yorumla daha kolaylaştırıcı olabilirdi. YSK dar bir yorum yaptı, yetki de onların" dedi.
Türkiye'nin bugüne kadar en başarılı işlerinin başında seçimlerin yönetiminin geldiğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi:
"Gerçekten Türk yargısı seçimlerin yönetilmesi konusunda çok başarılı olmuştur. Şimdi telaffuz edilen rakamlar, mevsim şartları dikkate alındığında bazı sıkıntılar olabilecek gibi gözüküyor. Bunun aşılması bize bağlı değil. Yani bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bizler de YSK'nın kararlarına uymak mecburiyetindeyiz."
Çiçek, evlilik cüzdanı, pasaport gibi kimliklerle her türlü resmi işlemin yapıldığını belirterek, bunlarla geçmiş seçimlerde de oy kullanıldığını söyledi. TC kimlik numarasının tek kimlik numarası haline getirilmesi yönünde bir çaba olduğunu kaydeden Çiçek, seçimlere on gün kala bu işlemin yetişemeyeceğini söyledi. Çiçek, YSK'nın maksada uygun yorum yapmasa bile evlilik cüzdanı ve pasaportla oy kullanabilme kararı verebileceğini ifade ederek, "Burada oy kullanacak numara değil, oy kullanacak insandır.
Dolayısıyla o kişi oy kullanmakta olan kişi midir değil midir? Bunu tespite yarıyor bu kimlik. Bunlar da devletin verdiği resmi belgelerdir. Bu şekilde yorumlanabilirdi. Bütün siyasi partiler de böyle düşünüyor. Daha geniş bir yorumla iş kolaylaştırılabilirdi. Ama şu an partiler olarak da, hükümet olarak da bizim yapacağımız hiçbir şey yok. Karar YSK'nındır, vatandaşlarımız bunu böyle bilmelidir" diye konuştu.

Çiçek YSK'nın kararını yeniden gözden geçirmesini istedi. Çiçek, bir gazetecinin 'Önümüzdeki seçimlerde konuya ilişkin bir yasa değişikliği yapacak mısınız?' yönündeki sorusu üzerine şunları söyledi:
"Önümüzdeki seçimlere kadar çok uzun bir süre var. Biz TC kimlik numaraları nüfus cüzdanlarının kullanımı konusunda mümkün kılacak çok geniş bir çabayı gösterebiliriz. Önümüzdeki seçimlerde yüzdeyle, bindeyle değil, yüz binde bir belki bir-iki kişi çıkabilir hale getirmemiz mümkün olabilirdi. Bütün sıkıntı bu kışta kıyamette 12 gün içerisinde kimlik numaralı belge alma zorunluluğu getirilmiş olması."
Çiçek, YSK'nın kararı nedeniyle gittiği seçim gezilerinde nüfus müdürlüklerinin önünde uzun kuyrukların oluştuğunu gördüğünü söyledi.

İHA
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
KİMLİK NUMARASI ŞARTI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» T.C. KİMLİK NO'SU KRİZİ ÇÖZÜLDÜ
» AK Parti'nin erken seçim şartı
» Gökhan Tepe de Arap dünyasının bir numarası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Gündem-
Buraya geçin: