Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Emekli paşalara 1047'şer yıl hapis istemi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

Emekli paşalara 1047'şer yıl hapis istemi Empty
MesajKonu: Emekli paşalara 1047'şer yıl hapis istemi   Emekli paşalara 1047'şer yıl hapis istemi EmptyÇarş. Mart 11, 2009 2:33 pm

Ümraniye ilçesinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle başlayan Ergenekon soruşturmasında ikinci iddianame hazırlandı. 21 tutuklu, 35 tutuksuz 56 şüphelinin yer aldığı iddianame 1909 sayfadan ve 5 bölümden oluşuyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 12 şüpheli, örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor.

SEDEF ŞENKAL DEMİR-Pelin BERKÜR / AHT

Ergenekon sıoruşturmasının birinci iddianamesinin 10 Temmuz 2008 tarihinde açıklanmasının ardından merakla beklenen ikinci iddianame hazırlanarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 1909 sayfadan ve 5 bölümden oluşan iddianamede 12 şüpheli hakkında ''örgüt yöneticisi olmak'', 40 kişi "örgüt üyesi olmak", 4 kişi de "örgüte bilerek yardım etmek"le suçlanıyor. İddianamede 21 tutuklu 35 tutuksuz toplam 56 şüpheli bulunuyor.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaptı. 12 Haziran 2007'de başlatılan ve genişletilerek sürdürülen soruşturmayla ilgili olarak 10 Temmuz 2008'de açılan birinci kamu davasından sonra sürdürülen soruşturmanın ikinci aşamasının tamamlandığı anlatıldı. Açıklamada, toplam 1909 sayfalık iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi.
Açıklamaya göre birinci bölümde ''Ergenekon'' soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapılıyor. İkinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve ''Ergenekon'' örgütünün anlatılıyor. Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar genel olarak ve topluca anlatılıyor. Dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer alıyor. Beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumları işleniyor.

Açıklamada, şüpheliler hakkındaki suçlara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

''2 şüpheli hakkında 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından' ve örgütün üst düzey yöneticileri olduklarından yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri suçlardan,
2 şüpheli hakkında 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'resmi evrakta sahtecilik' suçlarından,
4 şüpheli hakkında, 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'askeri itaatsizliğe teşvik', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından,
1 şüpheli hakkında 'örgüt yöneticisi olmak', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek' suçlarından,
3 şüpheli hakkında 'örgüt yöneticisi olmak', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçlarından,
3 şüpheli hakkında 'örgüt üyesi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'patlayıcı madde bulundurmak', 'yasaklanan bilgileri temin etmek' suçlarından,
37 şüpheli hakkında 'örgüt üyesi olmak', 'yasaklanan bilgileri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'uyuşturucu madde bulundurmak', '6136 sayılı yasaya muhalefet' suçlarından,
4 şüpheli hakkında 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından kamu davası açılmıştır.''

Tutuklu şüpheliler şunlar:

Muzaffer Özkan, emekli Albay Arif Doğan, Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteci Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Aduil Serdar Saçan, Birol Başaran, İbrahim Özcan, Osman Gürbüz, Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın, Mehmet Ali Çelebi, Noya Çalıkuşu (muazzaf subay), Eren Mumcu (teğmen), Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Kurtça Bektaş, Rıza Demir, Rıfat Yıldırım, Emcet Olcaytu (Aydınlık Dergisi Yazarı).

Tutuksuz şüpheliler şunlar:

İlker Güven, Ufuk Büyükçelebi, Siyami Yalçın, Murat Avar, Ercüment Ovalı, Tunç Akkoç, Barboros Hayrettin Altuntaş, Sinan Aygün, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Doğukan Yorulmaz, Levent Temiz, Hasan Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan, Mesut Özcan, Selim Utku, Evrim Baykara, Adnan Kılıçaslan, Tanju Güvendiren, Hüseyin Nazlıkul, Seyhan Soylu, Nurseli İdiz, Ertaç Giray.
Yönetici olan 12 kişi ise Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, Hasan Atilla Uğur, Kemal Aydın, Neriman Aydın.

TOLON VE ERUYGUR'A 1047'ŞER YIL HAPİS

Şüphelilerin üzerine atılı suçların TCK maddeleri hesaplandığında, örgütün lider kadrosu olarak suçlanan Hurşit Tolon ve Şener Erguygur için 1047'şer yıl ağır hapis, 14 kez de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Tolon ve Eruygur için kendilerinin yanısıra, örgüt lideri olarak belirtilen diğer şüpheliler için de ceza almaları öngörülüyor.

ADAM ÖLDÜRMEK VE AZMETTİRMEK SUÇLAMALARI YOK

Savcılığın basına dağıttığı açıklamada şüphelilere "adam öldürmek" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçunun yer almadığı gözlendi. Bu iddianamede anlatılan olayları şüphelilerin provoke ettikleri öne sürülüyor.

Gizlilik kuralı devam ediyor

Açıklamada, 8 Mart 2009 tarihli, 2009/511 dosya numaralı iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilinceye kadar soruşturmanın içeriğiyle ilgili gizlilik kuralının devam ettiği vurgulandı.

Olası örgüt yöneticileri:

İddianamede 12 kişi örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. Olası örgüt yöneticiler şunlar: Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Orgeneral Şener Eruygur, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Arif Doğan, Hasan Atilla Uğur, eski polis şefi Adil Serdar Saçan, eski belediye başkanı Gürbüz Çapan, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Kemal Aydın.

İddianamede, 6'ıncı dalgadan 10'uncu dalgaya kadar operasyonları kapsıyor

İddianamenin, Ergenekon operasyonunun 6'ıncı dalgasından 10'uncu dalgasına kadar olan operasyonlarda yakalanıp gözaltına alınanları kapsadığı öğrenildi.

Birinci iddianame

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ilk iddianamede 46'sı tutuklu toplam 86 sanık yer alıyor. Zanlıların yargılanmasına 20 Ekim 2008 tarihinde başlandı ve yargılama halen devam ediyor.

Sivas katliamı ve Gazi olayları bağlantısı

İddianamede yer aldığı öne sürülen, örgütün kışkırttığı ve tertip ettiği iddia edilen olası olaylar ise şunlar:
* Sivas katliamı: 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak oteli'nin kuşatılıp yakılmasıyla otelde bulunan 33 aydın hayatını kaybetti.
* İstanbul Gazi olayları: Mart 1995'te Gazi Mahallesi'nde Alevi vatandaşların bulunduğu bir kahvehanenin taranmasının ardından başlayan olaylarda 15 kişi hayatını kaybetti.
* Başbağlar katilamı: 5 Temmuz 1993'te, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde 33 sivil öldürüldü ve köy ateşe verildi.
* Diyarbakır Koşuyolu Parkı'ndaki bombalama: 12 Eylül 2006'da meydana gelen patlamada 2'si bebek 7'si çocuk toplam 10 kişi hayatını kaybetti.
* Lice'de General Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi: 22 Ekim 1993'de Tuğgeneral Bahtiyar Aydın Lice'de şehit edildi.
* Ümraniye Cezaevi'nde hayata dönüş operasyonu sonrası meydana gelen olaylar: 20 Aralık 2000 tarihinde Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylarda 4 mahkum öldü, 100'e yakın mahkum da yaralandı.
* Bingöl-Elazığ Karayolu'nda 33 askerin araçlardan indirilerek kurşuna dizilmesi: 24 Mayıs 1993'te Elazığ-Bingöl karayolunda asker sevki yapan iki aracı durduran teröristler, aceme eğitim sonrası birliklerine gitmekte olan 33 eri kurşuna dizdi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
Emekli paşalara 1047'şer yıl hapis istemi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 1 EMEKLİ ALBAY GÖZALTINDA
» El Zeydi'ye hapis
» Ünlü rapçi hapis yatabilir
» Tecavüze yeltendi 13 yıl 9 ay hapis cezası aldı
» Akıllı çıkan anne katiline müebbet hapis

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Gündem-
Buraya geçin: