Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Aşık Veysel anılıyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

Aşık Veysel anılıyor Empty
MesajKonu: Aşık Veysel anılıyor   Aşık Veysel anılıyor EmptyC.tesi Mart 21, 2009 5:00 pm

Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 36. yılında, doğum yeri olan Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki mezarı başında anıldı.

Aşık Veysel'in ölüm yıl dönümü dolayısıyla ilk tören Şarkışla Aşık Veysel Kütür Merkezi'nde düzenlendi. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Şarkışla Kaymakamı İsmail Çataklı, Aşık Veysel'in Şarkışla'nın önemli bir değeri olduğunu belirterek, ''Milli birliğimize yaptığı vurgularla her türlü övgüye layıktır'' dedi.

Öğrencilerin Veysel'in şiirlerini okuduğu törene, ozanın oğulları Bahri ve Ahmet Şatıroğlu da katıldı.

Buradaki programın ardından Sivrialan köyüne geçen dostları, ozanı mezarı başında andı. Mezarı başındaki törene, katılan Sivas Valisi Veysel Dalmaz ve beraberindekiler Aşık Veysel için dua etti.

Dalmaz, yaptığı konuşmada yaşantısıyla, örnek kişiliğiyle, yol göstericiliğiyle tüm topluma rehberlik eden değerli aşığı hep birlikte andıklarını söyledi.

Vefatının ardından 36 yıl geçmesine rağmen ozanın her yıl güzel katılımlarla değişik bir şekilde anıldığını vurgulayan Vali Dalmaz, şöyle konuştu:

''Aşık Veysel buraya sevgi, barış, dostluk mesajlarıyla güzel tohumlar ekti. Ve buradan bütün dünyaya; sadece Sivrialan, ilimiz, ülkemiz değil bütün dünyaya; barış, kardeşlik ve dostluk mesajları yaydı. Ve birlikteliği en güzel terennüm eden sözler onun ağzından döküldü. Onun sazından etrafa yayıldı. Bunu özellikle örnek alıyor ve onun sözleriyle birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştiriyoruz. Bugün gerçekten bize bir simgedir Aşık Veysel. Sivas'a, halk ozanlarına, Anadolu'ya bir simgedir. Daha doğrusu biz onun izinden yürümeye çalışıyoruz. Bu köyümüzü de bu anlamda abat etmeye çalışıyoruz. Burada dikilen dostluk ve kardeşlik tohumları buradan yeşermeye başlıyor.''

Aşık Veysel'i geride bıraktığı güzelliklerle andıklarını ifade eden Dalmaz, ''Onun mesajlarının tekrar toplumumuzda, toplum vicdanında yer bulmasını, yayılmasını özellikle temenni ediyorum. Onun mesajlarının bizlere, kardeşliğimize, güzellik ve yardımlaşmaya vesile olmasını diliyorum'' dedi.

-VALİ DALMAZ OZANIN PARÇASINI ÇALDI-

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, daha sonra eline aldığı saz ile ozanın ''Uzun ince bir yoldayım'' adlı parçasını çaldı.

Ozanın oğlu Bahri Şatıroğlu da babasının son yazdığı şiiri saz eşliğinde okudu. Halk ozanı Ali Güç ise Aşık Veysel'in ölümünden 1 yıl sonra ozan için yazılan parçayı seslendirdi.

Vali Dalmaz ve beraberindekiler daha sonra Dünya Ormancılık etkinlikleri kapsamında ozanın mezarının bulunduğu bölgeye 300 çam fidanı dikti.

Buradaki programın ardından Dalmaz ve yanındakiler, Aşık Veysel'in müzeye dönüştürülen evini gezdi. Ozanın büyük oğlu Ahmet Şatıroğlu da müzeyi gezen dostlarına ozanı anlattı. Burada da halk ozanları Aşık Veysel'in anısına ozanın parçalarını seslendirdi.

Programa katılan üniversite öğrencileri de Aşık Veysel'in kabri başında ve müzede hatıra fotoğrafı çektirdi.

-AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU-

1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde doğan Aşık Veysel Şatıroğlu, yakalandığı çiçek hastalığı yüzünden 7 yaşında bir gözünü kaybetti.

Şatıroğlu, çok geçmeden diğer gözünü de kaybedince babası Karaca Ahmet, oyalanması için bir saz aldı. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Aşık Veysel'in Cumhuriyet'in 10. yılı için 1933'te yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkat çekti.

Şiirlerinde daha çok yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işleyen ve çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yapan Aşık Veysel, 2 kez evlendi. 2 erkek ve 4 kız babası olan ozan, 21 Mart 1973 tarihinde yaşamını yitirdi.

AA
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
Aşık Veysel anılıyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Kültür-Sanat-
Buraya geçin: