Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Öğretim üyelerinden TÜBİTAK bildirisi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

Öğretim üyelerinden TÜBİTAK bildirisi Empty
MesajKonu: Öğretim üyelerinden TÜBİTAK bildirisi   Öğretim üyelerinden TÜBİTAK bildirisi EmptyC.tesi Mart 21, 2009 9:13 am

AJANS HABERTÜRK

Boğaziçi Üniversitesi'nden 224 öğretim üyesi TÜBİTAK yönetiminin dergide yayınlanmak üzereyken Darwin sayısına müdahale etmesini kınayan bir açıklama yayınladı. 224 öğretim üyesinin imza koyduğu bildiride "TÜBİTAK'ın yayımladığı Bilim ve Teknik dergisinin Darwin sayısı bağlamında yaşanan müdahale ve arkasından yapılan açıklamaları derin kaygı ile izlemekteyiz." denildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri TÜBİTAK son günlerde yaşanan gelişmeler üzerine kaygı duyduklarını belirterek bir bildiri yayınladı. 224 öğretim üyesinin imza koyduğu bildiride şu görüşlere yer verildi:
"TÜBİTAK'ın yayımladığı Bilim ve Teknik dergisinin Darwin sayısı bağlamında yaşanan müdahale ve arkasından yapılan açıklamaları derin kaygı ile izlemekteyiz. Özel sayıya üst yönetimce uygulanmış olan sansür, bilim dışı siyasi ölçütlerin devrede olduğu ve TÜBİTAK'ta kararların nesnel ve saydam bir biçimde alınmadığı izlenimini yaratmıştır. Darwin sayısının apar topar değiştirilmesinden doğan şaşkınlığımız, yapılmış çelişkili açıklamalarla daha da artmıştır. Farklı açıklamalar Yayın Kurulunun bile oluşturulmamış olduğunu, onun işlevsiz, tanımsız bir konuma düştüğünü; dolayısıyla TÜBİTAK'ın kurumsallık ve özerklik gibi temel ozelliklerinin bile zedelendiğini göstermektedir. Bu olayla, TUBİTAK'ın dünya kamuoyunda yaratmış olduğu olumsuz izlenim, uluslararası bilimsel saygınlığımıza da gölge düşürmüştür."

En kısa zamanda bir Darwin özel sayısının çıkarılmasını isteyen öğretim üyeleri bildirilerine şu şekilde devam etti: "Ülkemizin, yaşamı ve evreni eleştirel akıl yoluyla algılayan ve irdeleyen, dogmalardan uzak kuşaklara gereksinimi vardır. Sansürcü, dogmacı her türlü tepeden müdahale ise bilim ve eğitimin düşmanıdır. Darwin'in Evrim Kuramı, dünya bilim tarihinin en onemli kuramlarından biridir. Herhangi bir bilimsel kuramdan korkarak onu bilim dışı niyetlerle kurcalamak, sadece o kuramı örselemekle kalmaz, bunun ötesinde akılcı düşünce ve bilime dayanan eğitimi de bulandırır. Bilim tarihine Darwin düzeyinde damgasını vurmus bir kişiye, doğumunun 200. yılında TÜBİTAK BT dergisinin bir sayısının ayrılması, bir beklentiden öte, bir görevdir. TÜBİTAK BT'nin en kısa zamanda bir Darwin özel sayısı çıkarmasını talep ediyor ve umuyoruz. Ayrıca, TÜBİTAK yönetiminin, bu üzücü olayın yol açmış olduğu kurumsallık, nesnellik ve özerklik kaygılarını giderici adımları atıp, kamuoyuna gereken güvenceyi ivedilikle vermesini bekliyoruz."
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
Öğretim üyelerinden TÜBİTAK bildirisi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Polemik-
Buraya geçin: