Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Forumdan yararlanmak için üye olunuz
Haber
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haber

Gündem haberleri
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 "12 Eylül'den kalma bir alışkanlık"

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Haberinolsun
Administratör
Administratör
Haberinolsun


Ruh hali : sakin
Mesaj Sayısı : 2276
Rep gücü : 1511
Rep puanı : 21
Kayıt tarihi : 26/02/09
Yaş : 34
Nerden : Sakarya

"12 Eylül'den kalma bir alışkanlık" Empty
MesajKonu: "12 Eylül'den kalma bir alışkanlık"   "12 Eylül'den kalma bir alışkanlık" EmptyPaz Mart 15, 2009 6:39 am

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Bülent Arınç, toplumun geçmişten kalan korkularla yaşadığını ifade ederek, sivillerin yaptığı toplantılarda bile İstiklal Marşı okunup saygı duruşu yapılmasını buna örnek gösterdi. Arınç, "Biz de milli gelir ne kadarsa demokrasi o kadardır. Tekerleme söylemiyorum, bir gerçek olarak söylüyorum. Türkiye'nin milli geliri 20-25 bin doları bulduğu zaman Türkiye birtakım sıkıntılardan birtakım acabalardan kurtulacaktır." dedi.

Arınç, Platform Adana'nın düzenlediği "Demokratikleşme ve Ekonomi" konulu toplantıda toplumun geçmişten kalan korkularla yaşadığını ifade ederek, sivillerin yaptığı toplantılarda bile İstiklal Marşı okunup saygı duruşu yapılmasını buna örnek gösterdi. Batı'da sivil toplantılarda marş okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının görülmediğini anlatan Arınç, eşiyle birlikte Ankara Huzurevi'ne yaptığı ziyareti anlattı.

"Bu toplantı başlarken ne yaptık. Saygı duruşu yaptık, İstiklal Marşı okuduk. Bu bir resmi tören değil. Bir bayram coşkusu içinde kutlanan tören de değil. Bir açılış vesaire de değil. Yani böyle bir toplantıda saygı duruşu ve İstiklal Marşı olmayabilir. Batı'da böyle. Ama biz bunu yapmak zorunda hissediyoruz kendimizi. Birileri acaba ne der diye korkuyoruz, endişe ediyoruz. Yalan değil ben kendim yaşadım da o yüzden. Bakınız ne oldu. Meclis başkanıyken eşimi aldım Ankara'da Huzurevi ziyaretine gittim. Yaşlıca kadınlar, çaptan düşmüşler 70-80 yaşlarında. Hatta bize bakıyorlar tanıyamıyorlar. Kimi zihinsel özürlü, kimi spastik, kimi bilmem ne. Allah kimseye vermesin. Onlar da toplumun bir parçası. Ellerini öptük, hayır dualarını aldık. Toplantıyı başlatanlar bizi saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na davet etti, çok üzüldüm. Neden kendim adına değil. O özürlüler ne olduğunu bilmiyorlar. Birisi onları tutuyor kaldırmaya çalışıyor. Birisi işaretle kalk diyor. Ne yaptığını farkında değil ki onlar. Kalkacak durumda da değiller üstelik. Bir huzurevinde insani bir toplantıda böyle bir törene gerek yok bildiğim kadarıyla. 80'lerden kalan bir alışkanlığı sürdürüyoruz."

Her toplantıda sunucunun kürsüye çıkararak, toplantı programını arz ettiğini hatırlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir saygı duruşu İstiklal Marşı, beş plaket verilmesi. Arz ederim. Sivil bir toplantı, askeri bir toplantı olsa anlarım. Arz ederim komutanım dersiniz baş üstüne dersiniz. Nerelerden kaldı bu iş, 12 Eylüller'den kaldı. Ve her kürsüye çıkan bununla başlama ihtiyacını duydu. Bu bir vehim, bu bir korku. Hala acaba birileri ne der. Ya medyadan korkuyoruz, ya içimizdeki birilerinden korkuyoruz, ya başkalarından korkuyoruz."

Kendisinin İstiklal Marşı aşığı olduğunu anlatan Arınç her yerde dinlemek ve okunmasını istediğini ifade ederek şöyle devam etti: "Milli maçlar yapıyoruz. Ukrayna-Türkiye milli maçı İstiklal Marşı çalıyor, çalması da lazım. Türkiye Milli Takımı maça çıkmış. İyi ama Manisaspor ile bir başka takımda da İstiklal Marşı çalıyor. Fenerbahçe - Hacettepe ile maç yaparken Milli Marş çalıyor. Ben marşa aşık bir insanım, İstiklal Marşı'nın ruhuna aşık bir insanım. Her yerde dinlemek isterim. İyi de kardeşim Fenerbahçe'de birçok yabancı futbolcu var. Marş çalarken her biri bir yere bakıyor, ne yapacağını bilmiyor. Milli maçların dışında bizim maçlarımızda marş okunması kendiliğinden olan bir şey spontane, bir kurala bağlı değil. Böyle bir kural da yok."

Milli düşüncelerin ve hassasiyetlerin gelişigüzel her yerde saygı duruşu yapmakla, Milli marş okumakla artmayacağını belirten Arınç, "Bunlar bize şu ve bu şekilde içimize sinmiş olan acabalardan bir tanesidir. Tam demokratikleşmediğimizin göstergesidir. Bunlardan ne kadar kurtulabilirsek o kadar özgür bir toplum olacağız. O kadar yapmacıklıktan kurtulacağız. Ama geldiğimizi nokta 25 sene evveline göre fevkalade güzel bir nokta. Her gün daha da demokratikleşmek her gün daha da özgürlükleri artırmak Türkiye'de artık hepimizi mutlu ediyor." şeklinde konuştu.

Cihan
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://haberinolsun.yetkinforum.com
 
"12 Eylül'den kalma bir alışkanlık"
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Haber :: Haber :: Polemik-
Buraya geçin: